040 911 4505 heidi@accessdesign.fi

Minun tarinani

MS ja muita hankaluuksia

Olen äidinkielen opettaja ja saavutettavuus-, ja kokemusasiantuntija Heidi Hamari-Martimo. Yritykseni Accessdesign tarjoaa verkkosivujen saavutettavuus-, palvelumuotoilu-, hakemus- ja kuvankäsittelypalveluja. 

Sairastuin MS-tautiin jo opiskelijana vuonna 1992, mutta päätin kuitenkin valmistua suomen kielen opettajaksi Oulun yliopistosta, vaikka silloisen tiedon mukaan olisin keskimäärin viiden vuoden kuluessa työkyvytön ja mahdollisesti olisin pyörätuolissa ja eläkkeellä. Edessä olisi siis lupaava tulevaisuus!

Valmistuin huippuarvosanoin vuonna 1994 ja sain heti töitä äidinkielen opettajana lukiossa. Toimin yli 25 vuotta lukion ja peruskoulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana vuoteen 2016 asti, vaikka vuonna 2010 sairastuin myös rintasyöpään.

Mutta en luovuttanut

Mielessäni oli perustaa yritys jo 2000-luvun alussa lasten synnyttyä. Aloitin tohtorinopinnot ja pääsin kielentutkijakouluun omarahoitteisena jatko-opiskelijana, mutta MS, rintasyöpä ja ruuhkavuodet veivät mukanaan ja opinnot ovat keskeytyksissä edelleen.

Jaksamisen sekä tasapaino- ja liikkumisvaikeuksien takia käytän pyörätuolia, mutta pystyn kävelemään kävelykepin kanssa lyhyitä matkoja. Tämän valinnanvapauden takia en pidä itseäni ”aitona” vammaisena, mutta en työkyvyttömyyden vuoksi terveenäkään! 

Vuosina 2016 – 2019 osallistuin Invalidiliiton Yritystä!-hankkeeseen, joka pyrki tukemaan osatyökykyisten yritystoiminnan aloittamista, verkostointia ja hyvinvointia. Täydensin yrittäjätietoja myös palvelumuotoilun (vuosina 2018 – 2019) ja saavutettavuuden verkko-opinnoilla (v. 2020), ja parhaillaan suoritan yrittäjän ammattitutkinto-opintoja, joista valmistun marraskuussa. Opinnoissa ja yrittäjäjärjestöjen tapaamisissa olen verkostoitunut, ja viimeisin tapahtuma on se, että minut valittiin Suomen vammaisyrittäjät Vamy ry.:n hallitukseen syyskuussa 2020. Näin voin olla pohjoisen vammaisyrittäjien äänenä myös valtakunnallisesti.

Yritysidea muotoutuu

Kymmenen vuotta pyörätuolia käyttäessäni huomasin, että erityisasiakkaiden, iäkkäiden ja lapsiperheiden tarpeet unohdetaan yrityksissä ja erilaiset asiakkaat  törmäävät usein fyysisiin tai digitaalisiin esteisiin, ennakkoluuloihin ja olettamuksiin. Siksi haluan jakaa tietoa ja kokemuksiani kaikille ja vaikuttaa ihmisten luontevaan suhtautumiseen, yritysten asiakaspalveluun, verkkosivujen saavutettavuuteen ja ymmärrettävään kielenkäyttöön, jotta vammaiset ja erilaiset asiakkaat otettaisiin yhdenvertaisesti huomioon.

Accessdesign– tai kaikkikokee-ajatteluni mukaan jokaisella pitää olla mahdollisuus saada palvelua ja saada kuvaannollisesti kynnykset matalammiksi ja luiskat loivemmiksi. Kokosin tiedot ja havainnot koulutuksiksi ja palveluiksi, joissa tarjoan yrityksille keinoja erottua muista ja ottaa monenlaiset asiakkaat huomioon, järjestellä verkkokauppansa tai liikkeensä kaikille saavutettavaksi ja saada kilpailuetua saavuttaakseen asiakkaansa.

CV:n tapaista minusta

  • Suomen kielen maisteri ja eläkkeellä oleva lehtori
  • Melon arbus productions Oy:n asiantuntija
  • Tohtoriopintoja 2008–11
  • Esteettömyyskurssi 2017 ja saavutettavuuskartoittaja 2018
  • Verkkosaavutettavuuden W3Cx-opinnot koronakeväänä 2020 mm. Harvardin ja MIT:n järjestämän Edx-oppimisympäristössä.
  • Yrittäjän ammattitutkinto-opinnot 2019–2020 (Careeria)

  

  • 2004 tytön ja 2006 pojan äiti toivat elämälleni sisällön ja tarkoituksen. 
  • Pyörätuolitanssija vuodesta 2014 ja osallistuin duo-parini kanssa ja single-tanssijana vuosina 2017 ja 2018 Holland Dans Spektakeliin Hollannin Cuijkissa sekä useita kansainvälisiin pyörätuolitanssikilpailuihin Suomessa.
  • Invalidiliiton Yritystä!-hankkeen ansiosta perustin yritykseni joulukuussa 2017
  • Rintasyöpä vuonna 2010 muistutti siitä, kuinka tärkeää on se, mitä itse haluaa tehdä eikä se, mitä muut minulta haluavat.
Share
Visit Us
Follow Me
Tweet
SOCIALICON